The Death Match – Meciul Mortii impotriva nazistilor, Start – Flakelf 5-3

Gerard Butler va fi portarul echipei Dinamo Kiev, Nicolai Trusevich, in filmul Dynamo, a carui premiera este asteptata anul viitor, in 2014! Un motiv ca intr-o viitoare postare sa o prezentam pe Dynamo WAG, frumoasa Madalina Ghenea. 🙂 Filmul va readuce in memorie Meciul Mortii ( Death Match ).

Totul a inceput pe 22 iunie 1941, cand Germania a declansat Operatiunea Barbarossa si a invadat URSS-ul. La scurt timp dupa aceasta, pe 19 septembrie, Kievul, unul din cele mai importante orase a Uniunii Sovietice si locul de bastina al cunoscutei echipe Dinamo, a cazut in mainile nazistilor.

Dinamo Kiev, este una dintre cele mai titrate echipe de fotbal, atat din URSS, cat si din Ucraina, detinand recordul de trofee in ambele tari ( 25 respectiv 26 ).

Nicolai Trusevich

Odata declasate ostilitatile pe frontul de rasarit campionatul  national de fotbal al URSS-ului a fost suspendat. Moment in care, cativa jucatori de la Dinamo Kiev s-au inrolat in Armata Sovietica si au plecat pe front, iar ceilalti jucatori ramasi au participat impreuna cu restul populatiei la apararea  orasului Kiev. Dupa capitularea orasului, multi dintre ei au ajuns prizoneri de razboi, iar majoritatea au fost inchisi in Lagarul de la Darnita. La scurt timp dupa asta, prizionerii considerati inofensivi au fost lasati liberi in Kievul ocupat, iar ceilalti au fost executati sau au fost trimisi, fie in lagare de exterminare, fie la munca in Germania. Printre cei lasati liberi s-a aflat si Nicolai Trusevich, fost portar la Dinamo Kiev si unul dintre membrii fondatori a echipei FC Start.

Iata cum s-a format FC Start. Totul a inceput atunci cand Iosif (Jozef ) Kordik, un mare fan al echipei Dinamo, s-a intalnit cu proaspat eliberatul Nicolai Trusevich. Kordik, era un ceh moravian cu origini germane, cea ce il facea, cum spun nazistii, un Folksdeutsche, lucru ce i-a adus functia de director al Brutariei Nr 3 din oras. I-a oferit lui Trusevich, care traia pe strazi, un post de maturator in brutarie si i-a propus in acelasi timp infiintarea unei echipe de fotbal cu fostii jucatori ai echipei Dinamo Kiev. Astfel in primavara lui 1942, Kolia Trusevich a inceput cautarile fostilor colegi. Primul pe care l-a gasit a fost extrema Makar Goncharenko, care era ascuns in casa fostei sale soacre si impreuna cu acesta i-a gasit apoi pe: Tiutchev, Kuzmenko, Komarov, Putistin, Klimenko, Sviridovski (Тютчев, Кузьменко, Комаров, Путистин, Клименко, Свиридовский..), si pe inca 3 fosti jucatori ai lui Lokomotiv Kiev, ( Balakin, Sukharev si Melnik ).

A team photo of FC Start.
FC Start

 Noua echipa infiintata avea echipamentul de joc compus din tricouri si jambiere rosii, sorturile albe, ceva asemanator cu echipamentul nationalei URSS-ului. Dar nu si-au ales special culorile, ci pur si simplu altceva nu au avut. Doar aceste echipamente au fost gasite printre daramaturi, de catre Trusevich si Pustin.

Echipa a fost numita FC Start, adica un nou inceput si a intrat in campionatul local de fotbal, unde a sustinut primul meci  pe 7 iunie 1942, in compania concitadinei Rukh (Rukh in traducere = “Miscarea” ), echipa care apartinea lui Georgi Shevtsov, un fost fotbalist si un apropiat al nazistilor. Scorul final al meciului a fost 7-2 pentru FC Start. Cele doua echipe s-au mai intalnit o data pe 16 august, iar de data aceasta scorul a fost si mai usturator, 8-0 pentru echipa Brutariei. Un alt meci castigat la o diferenta mare de scor, a fost in fata echipei Sport (o alta echipa ucraineana), meci terminat 8-2 pentru FC Start. In afara acestor meciuri cu echipe locale, FC Start a mai sustinut si o serie de meciuri internationale:

  • 21.06.1942 – FC Start 6-2 impotriva Garnizoanei Maghiare (dupa unii meciul s-a terminat 7-1)
Stadionul Zenit. Azi se numeste Start
  • 28.06.1942 – FC Start 7-1 impotriva echipei unei unitati germane de artilerie
  • 05.07.1942 – FC Start 11-0 impotriva Garnizoanei Romaniei.
  • 12.07.1942 – FC Start 9-1 impotriva unei echipe de muncitori ai cailor ferate (echipa germana).
  • 17.07.1942 – FC Start 6-0 cu PSG ( in alte publicatii e trecut RSG ), o alta echipa germana.
  • 19.07.1942 – FC Start 5-1 cu MSC WAL (o echipa maghiara).
  • 21.07.1942 – FC Start 3-2 cu MSC WAL. O confuzie, probabil intre MSC WAL si GK Szero. E posibil sa fie fost unul si acelasi meci, ambele din aceeasi tara , acelasi scor dar nume si date diferite de joc. Aici si aici meciurile sunt date putin diferit…
  • 26.07.1942 – FC Start 3-2 cu GK Szero ( echipa maghiara)
  • 06.08.1942 – FC Start 5-1 cu Flakelf (echipa  germana).

          In toate meciurile jucate, FC Start nu a cunoscut infrangerea, iar acest lucru i-a facut pe nazisti sa nu o priveasca cu ochi buni. De teama  ca victoriile echipei sa nu influenteze in vreun fel populatia ucraineana, si sa slabeasca moralul trupelor Germane, li s-a propus “brutarilor” o rejucare cu Flakelf, lucru pe care ucrainenii l-au acceptat.

Sa nu uitam ca nazistii puteau scapa rapid de problema lor, pur si simplu printr-o executie rapida, dar prin aceasta metoda riscau sa faca din jucatorii ucrainieni niste martiri, iar repercursiunile erau grave – se putea intoarce totul impotriva lor.

Afisul in care se anunta rejucarea

In aceste conditii, pe 9 august 1942, au progamat un meci intre FC Start si Flakelf, meci care a avut loc pe Stadionul Zenit din Kiev (locul unde FC Start se antrena).

De data asta meciul avea o alta importanta, nu mai era un simplu meci. Va mai aduceti aminte filmul «Escape to victory»? Orasul era impanzit de afise, iar stadionul avea o paza foarte stricta. Germanii doreau ca FC Start sa piarda meciul in fata a mii de ucraineni. Pentru asta nazistii au trecut si la ultimatumuri, amenintand jucatorii ucrainieni ca daca vor castiga acest meci si urmatoarele din campionat vor fi ucisi.

In ziua meciului “brutarii” au fost vizitati la vestiare de catre arbitrul meciului, un ofiter SS, care i-a rugat sa respecte regulile si sa-si salute oponentii cu “salutul nazist”. Dupa plecarea “arbitrului” in vestiarul echipei s-a lasat nelinistea. Toti erau constienti de consecintele grave in cazul in care ar fi castigat acest meci,o parte, de teama, au sugerat o evadare in masa, iar cealalta parte sa piarda meciul. Se mai spune ca imediat dupa aceasta, a sosit in vestiar si o delegatie romana, aducand cu ea un cos cu fructe si urari de noroc. Dupa discutiile avute in vestiar s-au hotarat sa intre in teren si sa-si apere corect sansele. Dupa cum era de asteptat, jucatorii ucrainieni au refuzat sa dea “salutul” soldatilor si oficialilor nazisti, sfidandu-i si-au dus mana la inima si au strigat cu totii FizcultHura (un slogan sportiv sovietic), moment in care aproape tot stadionul, in semn de solidaritate, au strigat acelasi FizcultHura.

Partida a avut multe duritati din partea germanilor si un arbitru, acel ofiter SS, “orb” la faulturile grosolane pe care jucatorii Luftwaffe le-au facut. “Luftwaffe” pentru ca  Flakelf reprezenta aviatia germana. La un moment dat un jucator german l-a lovit pe portarul Trusevich in cap, lasandu-l inconstient, si l-a impins cu tot cu minge in poarta – asa a inscris Flakelf  primul gol. “Aviatorii” au inceput sa joace din ce in ce mai urat, cu tineri de tricou, deposedari din spate si de cele mai multe ori cu intrari la om, nu la minge. Cu toate acestea, FC Start a reusit pana la pauza sa inscrie de 3 ori, intrand la vestiare cu un avantaj de doua goluri (3-1).

 In pauza, echipa a avut din nou parte de vizitatori. Primul fiind chiar Shvetsov, care le-a sugerat jucatorilor sa piarda meciul, iar la scurt timp a fost urmat de catre un ofiter SS, care la fel ca Shvetsov le-a cerut sa piarda meciul si sa se gandeasca la consecintele in cazul victoriei.

In repriza a doua ambele echipe au inscris fiecare cate doua goluri, scorul devenind 5-3 pentu FC Start. Dar lucrurile nu s-au oprit aici! Cand meciul s-a apropiat de sfarsit si ucrainieni nu mai puteau pierde meciul, fundasul Klimenko, a luat mingea, a driblat toata defensiva germana, l-a umilit si pe portar si  in loc sa lase mingea sa treca de linia portii, s-a intors si a rimis-o spre cercul de la centrul terenului. Moment in care arbitrul – un ofiter SS, a fluierat  finalul meciului, inaintea timpului regulamentar.

Trei dintre supravietuitori!

La cateva zile dupa meciul cu Rukh de pe 16 august, jucatorii echipei FC Start au fost arestati de catre Gestapo, sub pretextul ca ar fi membri ai NKVD-ului. Unul dintre ei a murit sub tortura, iar 8 au fost trimisi in Lagarul de la Syrets, lagar aflat la Bobi Yar, undeva langa Kiev. In acest timp inca 3 jucatori au fost impuscati, printre care si Nicolai Trusevich capitanul echipei. Se spune ca in momentul executiei, Trusevich s-a ridicat in picioare si a spus: “Sportul rosu nu va muri niciodata”.

Monumentul dedicat celor de la FC Start.

 Aceasta intamplare a fost preluata de catre sovietici si folosita ca propaganda antinazista! Practic  denumirea de “Meciul Mortii” – The Death Match a fost data chiar de catre sovietici. Au mai cosmetizat putin povestea, raspandind zvonul ca nazistii din dorinta de a arata suprematia rasei ariene, au obligat jucatorii lui Dinamo Kiev sa joace cu o echipa militara germana, dar cu conditia sa piarda, ca de nu vor fi ucisi. Jucatorii ignorand amenintarile, au castigat meciul si au suportat consecintele. Imediat dupa meci au fost arestati si executati prin impuscare. Dar de fapt, in realitate doar 4 jucatori au murit, iar ultimul meci nu a fost cu Flakelf, ci cu Rukh, cel disputat pe 16 august si castigat de FC Start cu 8-0.

Adevarul e ca despre acest Meci al Mortii exista mai multe variante. Unii cred ca acest episod este doar un mit, alti cred ca este adevarat, dar un lucru este sigur, ca aceasta poveste nu are Happy End, ci doar un final tragic. Ce-i drept, nici sovieticii nu s-au lasat mai prejos! Putin stiu ca ceva mai tarziu, cand Armata Sovietica a ajuns la Nurnberg, Stalin a ordonat executia prin spanzurare a unui oficial si a unor jucatori  de la 1. FC Nurnberg si demolarea tuturor cladirilor ce apartineau clubului.

1,474 total views, 1 views today


All images contained in this blog were found on the internet. If by anyhow any of then is offensive to you, please contact us asking for the removal. If you own copyrights over any of them and do not agree with it being shown here, please send us an email with ownership proof and we will remove it - camilressu /-/gmail/dot/com

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply