Aimee Mullins – atleta olimpica, fotomodel si actrita fara picioare

Aimee Mullins s-a nascut in Pennsylvania, in 1976. Atunci cand au aflat ca s-a nascut fara peronee (oasele lungi si subtiri, situate intre genunchi si glezna), parintii au ales solutia amputarii picioarelor, pentru ca astfel putea invata sa mearga cu picioare artificiale (daca isi pastra picioarele, ar fi fost silita sa-si petreaca toata viata intr-un scaun cu rotile).

A invatat sa mearga folosind proteze de lemn, in urma unor sedinte lungi si dureroase de fizioterapie, dar nu s-a multumit cu atat. In liceu a inceput sa practice sporturi cot la cot cu colegii ei sanatosi (ski si softball, un sport asemanator baseball-ului).

Tot in liceu s-a inscris la o cursa pentru atletii cu dizabilitati. Atunci a descoperit ca, in timp ce ea se chinuia sa alerge cu proteze de lemn, ceilalti colegi cu handicap aveau picioare de metal, care absorbeau socurile, de existenta carora habar nu avusese pana atunci. In ciuda acestui fapt, a castigat respectivul concurs de alergare si a depasit recordul national. In anul urmator, Aimee s-a inscris in competitia de saritura in lungime, unde, in mod normal, cei cu dubla amputare nu puteau sa participe. Cu toate acestea, nu doar ca a participat, ci a stabilit un nou record mondial pentru proba respectiva.

Incurajata de rezultatele obtinute, Aimee a decis sa concureze la Jocurile Paralimpice din 1996, la Atlanta (forma a Jocurilor Olimpice destinate personalelor cu dizabilitati). Pentru ca a alergat atat de repede la preselectii, organizatorii au inscris-o in cursa cu cei care aveau bratele amputate, fara sa i se spuna. A terminat pe ultimul loc, dar nu a renuntat. La 200 de metri viteza i s-a adeverit cea mai mare frica – proteza i-a alunecat si astfel a pierdut cursa. Asta nu a impiedicat-o insa sa stabileasca un nou record mondial pentru proba de 100 de metri.

In 1997 a fost numita Atletul cu Dizabilitati al Anului in SUA si a primit titlul de Femeia Anului din partea Asociatiei Nationale a Femeilor in Educatie.Aimee s-a remarcat si la nivel academic. In timp ce studia la facultatea Georgetown a fost selectata in cadrul prestigiosului program de Afaceri Internationale, pentru a face un stagiu de practica la Pentagon. A fost singura fata intre 250 de baieti si cea mai tanara persoana care a fost acceptata.  In 1998, cand a absolvit facultatea, avea o dubla specializare: Istorie si Diplomatie.

In 2002 a debutat in cinematografie, in filmul lui Matthew Barney, „Cremaster 3”, in care a interpretat rolul unei femei- ghepard. Pana in prezent a mai jucat in alte patru filme, dintre care in unul a detinut rolul principal.

Dar Aimee nu s-a multumit doar sa-si depaseasca limitele, ci a incercat, pe cat posibil, sa-i ajute si pe altii sa-si descopere potentialul si talentele, in ciuda obstacolelor. A participat de mai multe ori ca vorbitor motivational la celebrele conferinte internationale TED si este cofondatorul fundatiei HOPE („Helping Others Perform with Excellence”), care ajuta oamenii cu dizabilitati sa participe la competitii sportive.

Aimee a primit numeroase premii pentru activitatea ei, dar si pentru personalitatea ei extraordinara. Printre altele a fost inclusa in topul revistei Esquire de „Femei pe care le iubim” (1998), in „Top 50 cei mai frumosi oameni din lume” al revistei People (1999) si a fost declarata „Una dintre cele mai cool sportive” de revista Sports Illustrated (2001) si „Una dintre cele mai mari femei americane din secolul XX” la o expozitie desfasurata in Dallas.

Aimee Mullins la TEDMED 09 – Motivational Speech Aimee Mullins

Aimee Mullins: It’s not fair having 12 pairs of legs

1,268 total views, 2 views today


All images contained in this blog were found on the internet. If by anyhow any of then is offensive to you, please contact us asking for the removal. If you own copyrights over any of them and do not agree with it being shown here, please send us an email with ownership proof and we will remove it - camilressu /-/gmail/dot/com

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply