Drama campioanei din Romania – Andreea Roşca

Andreea Roşca este unul din numeroasele talente de juniori pe care Romania le are si de care nu-i pasa, pentru ca parintii ei nu ‘cotizeaza’! De fapt parintii Andreei Roşca au cotizat pentru ca fata lor sa poata sa castige titlul european la tenis juniori! Dar sacul nu e fara fund! Si tocmai a fost atins! Pentru Andreea Roşca, o fetita maturizata prea devreme datorita unui program strict si disciplinat, fara de care nu ar fi venit si performanta de exceptie – scoala si antrenament minim 5 ore zilnic, cruda realitate a izbit-o din plin: campioana europeana de tenis juniori a ramas fara bani de deplasari!

Andreea Rosca a ales calea internetului, unde printr-un mesaj direct, clar si concis a tras un semnal de alarmă pentru întreaga societate, ale cărui valori au căzut de mult în desuetudine. Şi ce este mai grav, este faptul că acest semnal vine din partea unui copil, care deja conştientizează starea naţiunii.

“Îmi doresc să fiu cunoscută în lume. Iar atunci când câştig vreau ca lumea să audă o dată în plus şi de ţara mea. De România . Să vorbească de noi românii cu admiraţie şi să înţeleagă că nu mâncăm şobolani, câini sau lebede. Să înţeleagă că noi suntem cel puţin la fel de buni ca ei.

Anul ăsta am avut noroc. Dupa ce am câştigat 5 turnee internaţionale consecutive, învingând pe parcurs fete clasate pe locul 1 în ţări precum Rusia, Serbia şi Ungaria, am reuşit să conduc echipa României pe podiumul European. Mai precis pe locul întâi. Am fost foarte mândre atât noi fetele cât şi antrenorul nostru. Am fost mândre atunci când steagul nostru a fost cel mai sus, am fost mândre atunci când ne-a fost cântat (corect) imnul, am fost mândre atunci când reprezentanţii unor ţări cu renume precum Franţa, Anglia sau Cehia ne-au felicitat cu admiraţie şi cu invidie. Am fost mândre pentru că, am înţeles din privirile şi gesturile lor, atunci şi acolo au acceptat că noi suntem cei mai buni.

Mândria mi s-a diminuat un pic la revenirea în ţară. În afară de părinţi nu ne-a întâmpinat nimeni. În afară de un anunţ stingher pe un colţ de site nu s-a scris multă vreme nimic despre performanţa noastră. Dar nu ne-am supărat. Nu. Ne-am gândit că, poate, câştigarea unui titlu European e ceva comun la noi. Se întâmplă probabil prea frecvent pentru a fi luat în seamă. Sau pentru a fi dat ca exemplu. Sau poate că Bianca, ori Tonciu făcuseră vreun gest extraordinar în perioada aceea ca de exemplu să se întâlnească cu vreun fotbalist, şi asta a ţinut toată suflarea cu sufletul la gură.

Acum însă mi-e ruşine. Mi-e ruşine că am câştigat Europenele. Mi-e ruşine că sunt probabil singura fată neînvinsă în acest an în Europa la categoria mea de vârstă. Motivul: au aflat americanii de performanţele mele şi m-au invitat, pe cheltuiala lor, la unul din cele mai mari turnee internaţionale ce se desfăşoară la ei în ţară. Mi-e ruşine să îi refuz pentru că peste treizeci de ţări se luptă timp de un an de zile să prindă un loc la acest turneu. Iar eu am avut norocul să fiu invitată pe cheltuiala organizatorului. Asta înseamnă că americanii mă apreciază şi se gândesc că participarea mea poate ridica valoarea turneului. Din păcate, tati spune că nu mai avem bani pentru biletele de avion. Aşa că trebuie să refuz invitaţia.

Mă numesc Roşca Andreea, am 12 ani, practic tenisul de performanţă, sunt dublă campioană naţională, campioană Europeană şi neînvinsă în acest an atât în ţară cât şi în turneele desfăşurate sub egida Tennis Europe la categoria mea de vârstă. Şi nu CERŞESC. Dar mă gândesc că, daca se va găsi un sponsor care să mă ajute să particip la acest turneu, poate voi ajuta şi eu ca România să fie văzută un pic mai bine. S-ar putea să nu câştig turneul, dar voi lupta până la ultima minge ca să o fac. Oricum, indiferent de ce va fi, sunt mândră că sunt Româncă indiferent de ce ar face unii dintre colegii mei de ţară”.

Ce ar mai fi ceva de adăugat?

(Sursa: Let’s Do It, Romania! si Libertatea!)

792 total views, 1 views today


All images contained in this blog were found on the internet. If by anyhow any of then is offensive to you, please contact us asking for the removal. If you own copyrights over any of them and do not agree with it being shown here, please send us an email with ownership proof and we will remove it - camilressu /-/gmail/dot/com

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply